Vinkit työvaatteiden pesuun ja pitkään ikään. 

PUUVILLA

Koska puuvillalle on ominaista kutistuminen, on erityisen tärkeää noudattaa pesuohjeita eikä ylittää pesulämpötiloja. Sama koskee rumpukuivausta. 

Muistathan, että voit aina valita myös matalamman pesulämpötilan, jos vaate ei ole todella likainen. Viileämpi lämpötila on hellävaraisempi niin vaatteelle kuin ympäristölle. Kuten useammille muillekin materiaaleille, myös puuvillalle kuivaaminen narulla/henkarissa on paras vaihtoehto. Näin energian kulutus on pienempi ja materiaali kestää pidempään. 

POLYESTERI

Älä käytä huuhteluainetta polyesteriä sisältävien vaatteiden pesemisessä. Ei pelkästään ympäristön vuoksi - jotta välttäisimme ylimääräisiä kemikaaleja, vaan polyesteriä sisältävät vaatteet eivät kestä huuhteluainetta. Niiden käyttöikä lyhenee ja tuote nukkaantuu. Jos haluat vähentää vaatteen staattista sähköisyyttä, käytä mieluummin pesuetikkaa tai huuhtele vaate kylmässä vedessä.


Usein työvaatteen, joka sisältää polyesteriä, voi rumpukuivata. On kuitenkin parempi kuivattaa vaatteet ripustamalla ne narulle tai henkariin. Polyesteri kuivuu nopeasti.

Fristads 2, 10x10

VILLA

Villa tunnetaan materiaalina, joka pesee itse itseään. Toki vaatteita, jotka ovat lähimpänä ihoa tulee pestä aika ajoin, mutta ei niin usein kuin puuvillaa tai synteettisiä materiaaleja sisältäviä vaatteita.

Kun peset villavaatteita, käytä villalle tarkoitettua pesuainetta sekä pese villaohjelmalla ilman linkousta. Linkous voi aiheuttaa villan kutistumisen ja huopaantumisen. Samasta syystä villaa ei voi rumpukuivata.

 

 

 

Fristads 1, 10x10

SOFTSHELL

Kun peset softshell-vaatteita, käytä nestemäisiä pesuaineita ja lue tarkasti vaatteen pesuohjeet.

Jos vaatteen voi rumpukuivata, suosittelemme valitsemaan matalamman lämpötilan. Joitakin softshell tuotteita ei voi rumpukuivata vuorissa olevan kalvon/laminoinnin vuoksi. Rumpukuivaus voi irrottaa kalvon.

 

 

 

Fristads 4, 10x10

PALOSUOJATUT

Joillakin vaatteilla voi olla erityisiä omia pesuohjeita, jolloin pesuohjeiden lukeminen ja noudattaminen on erityisen tärkeää. Suojaus sertifikaatin EN 13034 mukaisesti tulee aktivoida ja tarvittavat toimenpiteet lisätä vaatteeseen vähintään joka viidennen pesukerran jälkeen. Palosuojatut vaatteet tulee pestä säännöllisesti ja ne tulee pitää mahdollisimman puhtaina, jotta palosuojaus ja muut toiminnallisuudet toimivat parhaiten.

Palosuojatun vaatteen kunto tulee tarkastaa säännöllisin väliajoin. Hyvä ajankohta tarkastukselle on pesun yhteydessä. Vaatteessa olevat vahingot, jotka vaikuttavat suojaaviin ominaisuuksiin, tarkoittavat vaatteen käyttöajan loppumista. Turvallisuus on kaikkein tärkeintä.

 

KUORIVAATTEEET

Pesemällä kuorivaatteet usein ja oikealla tavalla, maksimoit vaatteen ominaisuuksien säilymisen ja pitkäikäisyyden. Käytä nestemäistä pesuainetta ja annostele sitä ohjeen mukaisesti. 

Emme suosittele huuhteluaineen käyttöä myöskään kuorivaatteiden pesemisessä. Se ei pelkästään ole haitallista ympäristölle, vaan se myös heikentää vaatteen ominaisuuksia ja lyhentää vaatteen käyttöikää tukkimalla huokoset.

Kun kuorivaate on pesty, sen ominaisuudet tulisi uudelleen aktivoida kuumentamalla. Voit joko rumpukuivata vaatetta 20 minuutin ajan, käyttää kuivauskaappia tai silittää (mieluiten kangas kuorivaatteen ja silitysraudan välissä).